За Молдавија

Локација680px-European_Union_Moldova_Locator.svg

Источна Европа, Северо-источно од Романија

Географски координати

45°28’ – 48°28’ N (350 km), 26°40’ – 30°06’ E (150 km)

Површина

 • вкупно: 33843 km2, 139th
 • земја: 33371 km2
 • вода: 472 km2 (поголеми реки: Danube, Nistru, Prut, Raut; main lakes: Beleu, Bic, Dracele))

Копнени границиMoldova

 • вкупно: 1389 km
 • погранични земји: Романија — 450 km, Украина — 939 km
 • крајбрежје: 200 m на југ екстремни точка (Giurgiulesti) со делтата на реката Дунав

Користење на земјиштето

 • обработливо земјиште: 53%
 • постојани култури: 14%
 • постојани пасишта: 13%
 • шуми: 9%
 • друго: 11%

Екстремни точни
ruginesti_moldova_wallpaper-normal

 • најниска точка: реката Нистру, -2 m
 • највисока точка: Dealul Bălăneşti, +430 m
 • северна точка: Naslavcea
 • јужна точка: Giurgiulesti
 • западна точка: Criva
 • источна точка: Palanca

Клима

 • умерени зими (во јануари -4 -7 C°)
 • топли лета (во јули  +25 +28 C°)

 

Терен800px-Orhei_Vechi,_Moldova_-_Flickr_-_Dave_Proffer_(12)

 • Ридски степи на североти и центарот (Codru), рамнини на југ (Bugeac Plain)
 • Природните ресурси лигнит, фосфорит, гипс, обработливо земјиште

Население

 • 2008 проценка: 4,128,047
 • збиеност: 121,9/km2

Главни градови

 1. Chişinău 723,500 (2012) – Главен град
 2. Tiraspol 148,900 (2011)
 3. Bălţi 144,300 (2012)
 4. Bender 93,700 (2011)
 5. Rîbniţa 50,100 (2011)]

Религија2_58

 1. Православни Христијани — 98%
 2. Евреи — 1.5%
 3. Баптисти и други — 0.5%

Валута

Млдавска леа (MDL) = 100 бани

Временска зона

 • EET (UTC+2)
 • лето — EEST (UTC+3)

Интернет домен

 • .md

Повикувачки број

 • +373